HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Saksıda Gül Nasıl Bakılır?

03-12-2023 22:03
Saksıda Gül Nasıl Bakılır?

Saksıda gül nasıl bakılır? Gül saksısı nasıl olmalı? Evde gül nasıl yetiştirilir? Saksıda gül bakımı nasıl yapılır? Saksıda gül nasıl yetiştirilir? Saksıda gül yetiştirirken nelere dikkat edilmeli? Saksıda gül ağacı yetişir mi? Saksıda gül neden kurur?
Gül saksısı Odka Dekor tarafından dekoratif özel tasarımlar ile üretilmektedir. Gül saksısı kategorimizden ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Siz de yaşam alanlarınızı aşk ve tutkunun narin sembolü güllerle taçlandırmak, dekorasyonunuzda tam bir renk cümbüşü meydana getirmek istiyorsanız, bu soruların cevabını bilmeye ihtiyacınız var demektir. O zaman, saksıda gül bakımının püf noktaları için sizi yazımıza alalım!

Saksıda gül nasıl bakılır? Saksıda güle nasıl bakılır? Evde saksıda gül bakımı, saksıda gül bakımı nasıl yapılır? Saksıya gül nasıl dikilir?

Saksıda Gül Nasıl Bakılır? – Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?

Gül; Rosa cinsi bitki ailesinden olup, doğru yöntemlerle zahmetsizce yetiştirilebiliyor. Bu noktada; rengârenk güllerin en çok yakıştığı yer, şüphesiz ki bahçeler. Zira bu çiçekler, en eski bahçe bitkileri arasında bulunuyor.

Fakat güllerin eşsiz güzelliğini yaşam alanlarımızın bir parçası hâline getirmek için ille de bir bahçeye dikmemiz gerekmiyor.

Eğer evimizde onlar için ayırabileceğimiz geniş ve yeterince güneş alan bir yer mevcutsa, bu da fazlasıyla kâfi. Üstelik bu, güller için daha avantajlı bile diyebiliriz. Çünkü saksıda bakılan güllerin nem ve ışığa ne kadar maruz kalacağını sizin ayarlamanız, böylece daha kontrollü bir gül bakımı gerçekleştirmeniz mümkün. Oysa bahçe gibi açık bir alanda böyle bir imkânınız yok.

Siz de; cam kenarınızı, balkonunuzu veya terasınızı, saksılarınızda yetiştireceğiniz güller sayesinde göz kamaştıran bir gül bahçesine çevirmeye hazır mısınız?

İşte, saksıda gül yetiştirme için bilmeniz gerekenler:

1.   Doğru Gül Seeçimi Yapın:

Saksılarınızı şenlendirecek gül türünün hangisi olacağını doğru belirleyin. Bunu yaparken kullanacağınız saksının neyden yapıldığı, büyüklüğü, genişliği, nerede konumlandıracağınız gibi detaylara önem verin. Bu noktada tercihinizi; fazla hassas yapılı olmayan, hastalıklara dayanıklı gül çeşitlerinden yana kullanın.

2.   Uygun Saksıya Karar Verin:

Bu ürünlerin modellerine göre, saksıda gül nasıl bakılır? Sorusunun cevabı farklılık gösterir. Drenajı iyi yani havalandırma deliklerine sahip, derin ve geniş olan modeller, saksıda gül yetiştiriciliği için daha uygundur. Bu noktada büyük bir çömlek saksı, gülleriniz için yapabileceğiniz en ideal seçimlerden biri olacaktır. Zira bu tür saksılar, hem toprağı hem de gül fidanının köklerini her mevsim iyi derecede korumayı başarır.

·         Tavsiye İçerik: Saksı Nasıl Yapılır?

3.   Kullanacağınız Toprağı Belirleyin:

Tabii ki saksıda gül yetiştirme başarılı sonuç versin istiyorsanız doğru toprak seçimi yapmaya da özen göstermelisiniz. Bu etapta humuslu veya killi toprağı kullanmalı, gerekiyorsa bunu kırmızı toprakla karıştırarak daha verimli bir gül toprağı hazırlamalısınız. (Taşlı, tuzlu ve kireçli topraklar güllere zarar verir.)

Aynı zamanda toprağın su dengesini belli aralıklarla kontrol etmeyi unutmamalısınız. Öyle ki toprak ne kuru ne de ıslak olmalı, ikisi arası nemli bir halde bulunmalıdır.

Bu arada güllerinizin toprağına kaliteli saksı karışımları ilâve edebilir, böylece toprağı zenginleştirerek çiçeklerinizin su tutma kapasitesini artırabilirsiniz. Gerekiyorsa vitamin ve mineral oranı yüksek besin takviyelerinden de yardım alabilirsiniz. Bunlar,toprağın beslenmesini ve çiçeklenmenin daha fazla olmasını sağlayacaktır.

4.   Gübrelemeyi İhmâl Etmeyin:

Bitkilerin gıdası gübre olup, bu durum güller için de geçerlidir. Güllerinizin beslenmesini ve çiçeklenmesini artırmak için düzenli olarak gübrelemeyi es geçmeyin. Bu etapta; fosforlu, azot içeren organik gübreleri kullanmanız tavsiye edilir.

5.   Gün Işığından Yararlandırın:

Gül tomurcukları günde 5-6 saat güneş ışığı almalıdır. O nedenle güllerinizin saksısını, güneşten yeterli miktarda faydalanabilecekleri bir noktaya konumlandırın. Bu, tomurcukların daha gür açması ve çiçeklerin daha sağlam büyümesinde büyük rol oynar.

Diğer taraftan; fidenin beslenebilmesi için, güneşten alacağı D vitaminine ihtiyacı vardır. Bu yüzden güllerin sağlıklı gelişebilmesi için güneş gören bir köşeye yerleştirilmesi elzemdir.

Bu bitki her ne kadar gölgelik alanları sevmese de, eğer bulunduğunuz yer çok sıcak ve kurak bir iklime sahipse, yarı gölgeli bir alan tercih edebilirsiniz. Ayrıca güllerin karanlık yerlerden de hiç hoşlanmadığını unutmamalı, havadar ve aydınlık köşelerde büyüdüğünü aklınızdan çıakrmamalısınız.

·         İlginizi Çekebilir: Güneş Sevmeyen Saksı Çiçekleri

6.   Budama ve Şekillendirme Yapın:

Gülleri dönemsel olarak budayıp şekillendirmek, hastalıklara yakalanmalarını önlemeniz açısından oldukça mühimdir. Öte yandan bu; saksı bitkinizin, daima istediğiniz boyutlarda kalması için de önem taşır.

7.   Gerektiğinde Saksıyı Değiştirin:

Saksı gülünüzün hiç çiçeklenmiyor olduğunu veya çiçeklenmesinde azalma meydana geldiğini fark ederseniz, onu daha büyük bir saksıya nakledin. Eğer kullandığınız saksı güllerinize küçük gelmeye başlarsa, yine onları farklı bir saksıya taşımakta geç kalmayın.

·         Hemen Öğrenin: Orkide Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

8.   Zarar Verebilecek Şeyleri Çiçeğinizden Uzak Tutun:

Saksıda gül nasıl bakılır? Sorusunun cevabında sıraladığımız bu önerilerin işe yaramasını istiyorsanız, güllerinizin sağlığını bozacak şeylere karşı tedbir alın. Onlardan bazılarını şöyle ifade edebiliriz:

1.       Aşırı sulama,

2.       Vitaminin yetersiz kalması veya toprağının kalitesiz olması,

3.       Hastalanmış bitkilere yakın bir yerde konumlandırılması,

4.       Saksı deliklerinin kapalı oluşu ve suyun deliklerden saksı tabağına akmaması,

5.       Bitki kök ve yapraklarında oluşan mantarlar, hastalıklar; solucan, sinek, karınca ve benzeri böcekler.

Bitkinizin üzerinde bu zararlılardan biriyle karşılaşırsanız hemen temizleyerek onu bu durumdan kurtarmalısınız.

·         Önerilen İçerik: Saksıdaki Karıncalar Nasıl Yok Edilir?

Saksıda Gül Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Buraya kadar; saksıda gül bakımı nasıl yapılır? sorusunu cevapladıktan sonra, şimdi sıra geldi bu işin diğer inceliklerine… İşte tüm yönleriyle saksıda gül yetiştirme ve püf noktaları:

1.       Aşırı kalın bölümleri ve diplerden çıkan sürgünleri özel budama makası yardımıyla kesin. Güllerinizin hemen yanında çıkan otları da periyodik olarak temizleyin ki bitkinizin gelişimine zarar vermesin. Gülleri dökülen dalları yatay şekilde kesmeye özen gösterin.

2.       Yılda bir kez vitamin takviyesi yapıp bağışıklığının güçlü kalmasına destek olun.

3.       Yaz aylarında saksı gül toprağının üstünü malç ile örtün. Böyle yapmak, üst katmanın yoğun şekilde ısınmasını engelleyecektir.

4.       Tomurcuk verdiği dönem boyunca güllerinizi, gün içinde 5-6 saat güneş ışığı alacak bir yere yerleştirin. Böylelikle tomurcuklar sağlıklı şekilde çiçek açacaktır.

5.       Sulama işlemi, dikenler ve saplar nemli olacak biçimde gerçekleştirilmelidir.

6.       Ayrıca güllerin buludnuğu ortamın sıcaklığı 12-22 derece arasında olmalıdır. Rüzgar, yağmur, aşırı soğuk veya sıcak, ânî hava değişimi gibi olumsuz çevresel faktörlerden korunmalıdır.

Saksıda Yetişen Gül Çeşitleri Nelerdir? - Hangi Gül Çeşitleri Saksıda Yetişir?

Bütün gül çeşitleri saksıya ekim için uygun değildir. Çünkü bazıları gövdelerinden ve köklerinden uzadığı için, geniş topraklarda yetişmeye gereksinim duyar. Bu nedenle onlar saksılara dikildiğinde yetersiz beslenme veya devrilme gibi nedenlerle çürüme eğiliminde olabilir.

Örneğin; melez çay gülleri, çalı gülleri, saksıda değil bahçede yetiştirmek için tercih edilebilir.

Şunlar ise saksıda gül yetiştiriciliği için gayet uygun bir seçimdir:

1.       Minyatür gül çeşitleri,

2.       Zemin örtüsü,

3.       Polyantha (Ancak tırmanan polyantha değil.),

4.       Veranda gül çeşidi.

Saksıya Gül Nasıl Dikilir? - Gül Fidanı Saksıya Nasıl Dikilir?

Bunun için uygulamanız gereken adımlar şunlardır:

1.       Öncelikle mineralli, humuslu bir gül toprağı temin edin. Bu toprağın üçe ikisini alıp, güllerinizin boyutuna uygun saksınızı toprakla doldurun. (Fide tabanı toprak altına girmeli ve devrilmeden dik durmalıdır. Saksı yüzeyini toprakla kaplarken bunu ölçüt alın. Ayrıca toprağı dökerken sıkıştırmayın, gevşek kalsın.)

2.       Gül dallarını budayıp çiçek ve yapraklardan arındırın.

3.       Saksı toprağına püskürtücü (sprey vb.) yardımıyla az miktarda su sıkarak nemlendirin. (Suyu fazla kaçırmamak için dikkatli olun.)

4.       Dallar için ekim çukuru açın. Sonrasında fideleri sırayla -alt kısmı toprağa iyi derece girecek biçimde- saksıya yerleştirin. (Yani budanmış gül fidesini tam toprağın ortasına getirerek dikin.)

5.       Eğer dikeceğiniz gülün kökleri çıplaksa, toprak karışımını saksı ortasında toplayın. Daha sonra gülünüzü tepenin üzerine yerleştirip kökleri de üzerine yayın.

6.       Ancak saksıda bir gül dikecekseniz bu defa saksı içinde hafif bir çukur oluşturup, çiçeğinizi saksıya yerleştirin. Saksı kenarındaki toprakları da gülün çevresini doldurmak için kullanıp sonra da sıkıca bastırın.

7.       Fidenin etrafını toprak ile kapattıktan sonra yeniden bir miktar su püskürtün ki iyice sabitlensin ve toprakta dik dursun.

8.       Not: Yeni dikim yapılan saksı gülleri en az 7 saat güneşli bir alanda bekletilmelidir. Saksıya dikim yapılacak gül fidanları birden çok ise; dikim işlemi, fidanların araları 2 fit olacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu, hava sirkülasyonunun yeterli oranda sağlanabilmesi bakımından çok önemlidir.

Gül Fidanı Saksıya Ne Zaman Dikilir?

İlkbaharın başlangıcı yani Mart-Nisan ayları, saksıya gül dikimi için en uygun zamandır. Gül fidanlarının hava ne çok soğuk, ne çok sıcak iken dikilmeli, bunun için ortamın ılıması beklenmelidir.

Bu çiçeklerin her gün birkaç saat güneş alması gerektiği için ayarlamayı ona göre yapabilir, bahar mevsiminin başlangıç dönemine denk getirerek gülleriniz için elverişli bir şekilde büyümesine imkân tanıyabilirsiniz.

·         Meraklısına: Altın Çilek Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

Gül Fidanı Nasıl ve Ne Zaman Budanır?

Budama işlemi, saksıda gül bakımı nasıl yapılır? diye düşünenlerin göz önünde bulundurması gereken önemli aşamalardan biridir. Bunun ne zaman yapılacağı, dikim zamanı doğrultusunda farklılık gösterir.

İlk olarak dikim öncesi kök budaması gerçekleştirilir. Fide büyümeye devam ederken ortaya çıkacak verimsiz dalların ise düzenli bir şekilde takip edilerek budanması lâzımdır.

 Ayrıca kış mevsimi öncesinde de genel bir budama yapmak önerilir.

Saksıda Gül Nasıl Sulanır?

Saksıya dikilen gül bitkisi, toprağın nemi kontrol edilerek sulanmalıdır. Toprağın eşit şekilde ıslanmasına dikkat edilmeli, çok az veya çok fazla sulama yapmaktan ya da güneş altında sulamaktan kaçınılmalıdır. Kullanılacak su ise ılık olmalı, oda ısısında bekletilmiş su tercih edilmelidir.

Yazın çoğunlukla günlük 2 defa sulanması gerekirken, sonbahar ve kış mevsimlerinde ise daha seyrek aralıklarla su verilebilir. Örneğin 2 günde bir sulanması idealdir. Zaten güllerinizin su isteyip istemediğini, toprak kontrolüyle de rahatça anlayabilirsiniz.

Saksıda Gül Nasıl Çoğaltılır?

Saksı güllerini çoğaltmak için;

·         Kökten ayırma,

·         Çelik (Fidan köklendirme hormonu ve Ocak-Şubat aylarından kalma çeliklerle yapılır.),

·         Aşı,

·         Tohum gibi yöntemler kullanılabilir.

En kesin sonuç veren yöntem aşı yöntemidir. Kkten ayırma yönteminde ise bitki; kökünden ayrıldıktan sonra, hemen yeni saksıya dikilmelidir.

Saksıya Gül Tohumu Nasıl Ekilir?

Islah çalışmalarında bu yöntem kullanılır. Bunun için önce gül tohumunu suya atıp 2-3 gün beklemeye bırakıp nemlendirin. Akabinde bol suda yıkayıp kabuklarından ayırın. Sonra tohumları bir kavanoza boşaltın ve 3-5 derece ısıda bekletin. (Buna, ‘perlitleme’ adı verilir.)

Daha sonra tohumları gazete kâğıdına alın. Çimlenmiş olanları seçip sağlıksız olanları ayırmaya özen gösterin. Seçtiğiniz gül tohumlarını havadar, gevşek bir toprak yüzeyinin altına yerleştirin. Hepsi bu kadar!

·         Hatırlatma: Tohumla çoğaltılması hemen sonuç vermez. Çünkü gül tohumları serttir ve kolay kolay çimlenmez.

Saksıda gül nasıl bakılır? Bütün detaylarıyla öğrendiniz. Artık bu bilgileri yaşam alanınıza uygulayıp dekorasyonunuzun güzelliğine güzellik katmanızın tam vakti!

Henüz uygun bir saksınız yoksa ve işe öncelikle saksı tercihi yaparak başlamayı düşünüyorsanız; dekoratif saksı ve büyük saksı modellerimizi inceleyebilir, daha farklı bir şey olsun diyorsanız fiber saksı ürünlerimize göz atabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.