Saksıda Biberiye Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda biberiye nasıl yetiştirilir? Saksıya biberiye tohumu nasıl ekilir? Saksıda biberiye bakımı nasıl yapılır?
Dekorasyonuna şıklık, iç mekânına canlılık ve ferahlık katmak isteyenler için önem taşıyan bu soruların cevabında, çok işinize yarayacak ipuçları gizli! Şifalı içeriğiyle tam bir antioksidan deposu olan ve en güzel süs bitkileri arasında bulunan biberiye saksıya nasıl dikilir? Öğrenmek için okumaya devam edin!
Biberiye Nedir?
Biberiye tohumundan elde edilen ve çok yıllık bir bitki olan biberiye, 'ballıbabagiller' familyasina mensup. Kendine has tadı ve aroması, iğneye benzeyen incecik yaprakları sayesinde kolaylıkla ayırt edilebilen bu bitki, çiçeklenme döneminde mor tonlarında çiçek açıyor.
belli alanları çevrelemek amacıyla çit bitkisi olarak da tercih ediliyor. Hem yemeklere tat veren, hem de bahçeleri ve iç ortamları güzelleştiren bu bitkinin kökeni, Akdeniz ülkelerine dayanıyor.
Kurutulmuşu da, tazesi de ayrı güzel olan biberiye ile daha lezzetli yemekler yapmak, daha aromalı tariflere imza atmak mümkün. Sanayi ve kozmetikte de yaygın kullanıma sahip bu bitki; doğal temizlik malzemeleri, yağ, ispirto, kolonya gibi günlük hayatın vazgeçilmezi pek çok ürünün yapısında kendine yer buluyor.
Faydaları sebebiyle çay olarak sıkça tüketilen biberiye, tavuk ve et marinasyonlarının da olmazsa olmazı…
Güneşli yerlerde ve drenajı iyi olan topraklarda yetişmeyi seven biberiye bitkisi, yazlık evlerin bahçelerinde ve sıcak iklimin hâkim olduğu bölgelerde yetiştirilmekten hoşlanıyor.
· Önerilen İçerik: Saksıda Gül Nasıl Bakılır?
Saksıda Biberiye Nasıl Yetiştirilir?
Biberiye bitkisini bahçeye ekme imkânı olmayanların bu amaçla dekoratif saksı kullanmaları da mümkün. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri, bitkiyi öncelikle gölgelik bir alanda biraz bekletmek. Zira bu, biberiyenin iç mekâna geçiş sürecine alışması için oldukça önemli.
Ayrıca biberiye saksısının aydınlık ve güneşli bir yerde konumlandırılması büyük önem arz ediyor. Beslenmesinden sulama ve budamaya kadar saksıda biberiye yetiştirme süreci ise aşağıdaki gibi detaylanıyor:
1. Budama ve ve Çoğaltma:
Biberiye fidesi için çelik elde etmek istiyorsanız, yetişkin bir biberiyeyi bitkiyi budayabilirsiniz. Sapların seyrek ve odunsu olmasını engellemek için çiçek açtıktan sonra her yıl biberiye çalılarını budamayı unutmayın.
Biberiye odunlaştıktan sonra çoğalması daha zor olacağından dolayı, bitkinizin yumuşak ve yeni dallar büyütmesini sağlamak istiyorsanız budamayı ihmâl etmeyin.
· İlginizi Çekebilir: Kışın Saksıda Ne Yetişir?
2. Toprak Seçimi:
Tabii ki saksıda biberiye bakımı için öncelikle ona uygun bir toprak seçilmesi en mühim gerekliliklerden biri. Torf açısından zengin ve kumlu toprakları çok seven biberiye bitkisi, uygun koşullar sağlandığında hızla büyüyüp boy veriyor. Kendisi için elverişli olacak toprakları ise çiçekçilerden veya yapı marketlerin bitki reyonlarından temin edebilirsiniz.
3. Sulama:
Biberiyeler genelde kuru toprakta yetişen bir bitki türü olduğundan ötürü, çok fazla suya gereksinim duymaz. Bitkinizi her gün sulamaktansa, önce toprağını gözlemlemeli ve eğer kuruduysa o zaman su vermelisiniz. Tabii ki toprağın iyice kupkuru olmasını beklemekten kaçınmalısınız. Çoğunlukla sıcak havalarda 2-3 gün ara ile sulanması kâfi gelir fakat sulama aralığı, kış mevsiminde seyreltilmelidir.
4. Konumlandırma:
Biberiye bitkisinin havadar ve güneş alan bir yerde konumlandırılması gerekiyor. Öte yandan balkonda veya bahçede yetiştirilmesi mümkün olup, bu noktada ise dış mekan saksı modelleri devreye giriyor. Biberiyeyi direkt toprakta yetiştirmek isteyenlerin, ona rahatça büyüyebileceği ve parlak güneş ışığı alan bir yer tahsis etmesi son derece önemli.
Ayrıca şayet bahçe toprağının killi olması hâlinde toprağa kabuk, kum gibi şeyler ekleyerek drenaj iyileştirilmeli. Yoksa köklerin aşırı su nedeniyle zarar görmesi, bunun da biberiye ölümü ile sonuçlanması muhtemel.
5. Saksı Değişimi:
Biberiye saksı değişimi ilk yıllarda her sene 1 defa yapılmalı ve mümkünse nisan ayına denk getirilmeli. Ama 5 yaşını doldurmuşsa saksı her yıl değil, üç-dört yılda bir değiştirilmeli. Ayrıca her yıl; biberiye saksısının içerisindeki toprağın üst katmanını alarak, üzerine yeni toprak ilâve edebilirsiniz. Bu fazlasıyla yeterli olacaktır. Bu arada saksı değişimi yapılırken yalnızca 1 numara büyük bir saksıya geçirilmesi kâfidir.
6. Nem, Sıcaklık ve Güneş Işığı:
Biberiyenin kış mevsimini sevmediğini bilmeli, yaz mevsiminde ise 20-25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda tutulmaması gerektiğini unutmamalısınız.
Nem faktörüne gelince… Nemli olmayı seven bitkilerden biberiye, henüz yeterince gelişmemişse veya yaz ayları ise sulanmaya çok ihtiyaç duyabilir.
Saksıya Biberiye Nasıl Dikilir?
Bunun için izlemeniz gereken adımları şöyle sıralayabiliriz:
1. Aldığınız yumuşak ağaç kesimlerinin alt kısmında bulunan yaprakları soyun.
2. Bir bıçak yardımıyla, gövdenin sert dış yüzeyini soyup çıkarın. Böyle yapmanız, kesilen parçaların daha hızlı köklenmesine yardımcı olur.
3. Bir bardağı suyla doldurup biberiye çeliklerini içerisine atın.
4. Bu etapta dikkatli olun, yapraklar suya değmesin. Bardaktaki suyu 2-3 günde bir tazeleyin.
5. Çok geçmeden biberiyenizin saplarından büyüyen kökleri fark edeceksiniz. Bu kökler uzadığı zaman biberiye fidelerinizi saksıya ekebilirsiniz.
6. Bitki büyüyüp ektiğiniz saksıya sığamaz olduğunda büyük saksı kullanmanız gerekir. Kökleri zayıflayıp sağlıksız hâle gelsin istemiyorsanız, iki yılda bir bunu tekrarlayın.
7. En az 15 cm derinliğe sahip bir saksı yahut uzun saksı seçin, böylelikle biberiye bitkiniz, yeniden dikilmesine gerek kalmadan 1-2 yıl rahatça büyüyebilecektir.
8. Saksının dibine bir tabaka drenaj malzemesi ekleyin. Daha sonra tencereyi 1'e 1 oranında kum ve toprak karışımı ile doldurun.
9. Biberiye saplarını yeni kökler ile beraber bir saksıya yerleştirin.
Saksıda Biberiye Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Biberiye yetiştirme sürecinizin verimli olmasını istiyorsanız şunlara dikkat etmelisiniz:
1. Saksıyı günün en az 4-6 saati boyunca aydınlık bir alanda tutun.
2. İster çelikten, ister tohumdan çoğaltıyor olun; biberiyeleri mümkünse ilkbahar veya yaz mevsiminde, o da olmazsa sonbaharda ekin. Havaların en soğuk olduğu kış mevsimine bırakmayın.
3. Alt kısmında delikler bulunan, drenajlı bir saksı kullanın. Saksının altına bir tabla da koyun ki fazla su akıp gitsin. Bu, gereğinden çok sulama yaptığınız takdirde artan suyun dışarı kolayca çıkıp kökleri çürütmemesi ve biberiye köklerinin hava alabilmesi için çok önemli.
4. Küçük saksıda yetiştirmeye başladığınız minik bir biberiyeye sahipseniz, sprey şişenin içine su koyup yapraklarının üzerine bununla su püskürtebilirsiniz. Eğer bitki büyük ve olgun bir biberiye bitkisi ise, yapraklarını sulamasanız da olur. Fakat toprağının tamamen kurumasına müsaade etmeksizin sulama yapmaktan geri durmayın.
5. Saksısını 2 gün arayla çevirip her tarafının eşit şekilde güneş ışığı almasına imkân tanıyın. Kış mevsiminde ekstra ışığa ihtiyacı olabilir. O nedenle florasan lambasının altında bekletebilirsiniz.
6. Soğuğa karşı dayanıklı olmasına rağmen biberiye bitkisinin korunaklı bir noktaya yerleştirilmesi, aynı zamanda büyüme dönemi boyunca gübre ile beslenmesi gerektiğini de ekleyelim.
Saksıda biberiye nasıl yetiştirilir? Anlattık. Ayrıca altın çilek saksıda nasıl yetiştirilir? Başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.