Saksı Ne Demek?
Dekorasyon alanında önemli bir yer bulan bu soruların cevabında, iç ve dış mekânlara şıklık katmanın formülü saklı.
Siz de; güzellikleriyle bizi mest eden çiçeklerin, evimize renk katan ve her baktıkça içimizi açan, yaşama sevincimizi artıran bitkilerin bakımında büyük rol üstlenen saksılarla ilgili daha çok şey bilmek ister misiniz? Öyleyse okumaya devam edin!
Odka Dekor olarak birçok saksı çeşidinin imalatını ve satışını yapıyoruz. Dekoratif saksı çeşitleri olarak, fiber saksı, seramik saksı, porselen saksı, toprak saksı, ağaç saksıların farklı ebatlarsa üretimini yapmaktadır.
Saksı Nedir? Saksı Ne Demek?
Bitki ve çiçek yetiştirme amacıyla içerisine toprak eklenen; plastik, taş, metal, beton, seramik, ahşap, mermer, tahta, pişmiş toprak gibi maddelerden veya geri dönüştürülebilir atık malzemelerden yapılan kaplara saksı denir.
Başka bir ifadeyle saksılar; hem bitkilerin evi, hem göz kamaştıran dekorasyonun temel öğelerinden biridir.
Saksıların tabanı, fazla gelen suyun akmasını sağlayan drenaj delikleri barındırır. Saksının tabak biçimindeki altlığı ise, deliklerden akan suyun dışarıya taşmasını önler. Bazı saksılarda otomatik sulama sistemi mevcuttur. Tabaksız saksı modellerindeki havalandırma delikleri ise, saksının iç kısmındadır. Bunlar iki katlı bir tasarımla göz doldurur.
Saksı İlk Ne ZamanKullanıldı?
Kaynaklara göre ilk saksı; ekmek ağacı fidelerini Batı Hint Adalarından Tahiti'ye gemiyle taşımak için, 18. yüzyılda kullanıldı. Kral ve padişahların saraylarında da önemli bir süs eşyası olarak varlık gösteren saksılar, yüzyıllardır dekorasyonun vazgeçilmez parçalarından biri olmayı sürdürüyor.
· Önerilen İçerik: Saksı Çiçek İsimleri ve Bakımı
Saksı Ne İşe Yarar?
Her bitki; beslenmek, büyümek, varlığını devam ettirmek için toprak, su, ışık ve benzeri şeylere gereksinim duyar. Saksılar ise bitkileri uygun bir yerde muhafaza ederek, onların sağlıklı bir şekilde yaşamasına ve gelişmesine elverişli bir ortam hazırlayıp ihtiyaçlarını karşılamamıza imkân verir.
Saksıların yardımıyla balkon, teras, veranda, mutfak, salon, yatak odası gibi pek çok yerde de rahatça bitki yetiştirmek mümkündür. Çiçek ve bitki köklerini havalandırıp gübrelemek, toprağına tutunmasını ve topraktaki besin öğelerinden faydalanmasını sağlamak, onların verimli bir biçimde yetişmesine olanak tanımak saksıların temel görevidir.
Bitkileri kapalı yerlerden açık alanlara kolaylıkla taşıyabilmeyi mümkün kılan saksılar; dekoratif oluşları nedeniyle, yaşam ve çalışma alanlarının şıklık kazanmasında da oldukça etkilidir.
Doğanın esintilerini evine ve ofisine taşımak, bitkilerin ortam havasını havayısını temizleme, radyasyonun etkilerini azaltma gibi faydalarına kavuşmak isteyenler, bunu dekoratif saksılar yardımıyla kolayca başarır.
Siz de çiçeklerinizin nefes kesen güzelliğini daha da öne çıkarmak; evinizi veya ofisinizi mis kokulu, ferah ve renk cümbüşünün hâkim olduğu alanlar hâline getirmek istiyorsanız, bunu dekoratif saksıların gücünden yararlanarak yapabilirsiniz.
Böylelikle çiçeklerinizin renklerini ve canlılığını uzun süre koruyabilir; onların toprağını sulama, vitamin ekleme ve benzeri tüm işleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
· İlginizi Çekebilir: Orkide Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Saksı Nasıl Seçilir? Doğru Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?
Bitkilerin kalesi olarak da tanımlayabileceğimiz saksıların, onları tam anlamıyla koruyacak ve ideal bir yaşam ortamı sunacak şekilde olması gerekir.
Bu nedenle saksı tercihi yapılırken;
· Bitki veya çiçek çeşidi,
· Kök yapısı,
· Büyüme oranı,
· Su ve güneş ihtiyacı,
· Kullanılacak toprağın türü,
· Saksı malzemesi,
· Mevcut dekorasyon stili gibi unsurlar dikkate alınmalıdır.
Saksı Çeşitleri Nelerdir?
Şüphesiz; saksı ne demek? Özellikleri nelerdir? Diye sorulduğunda karşımıza, oldukça geniş bir yelpazede, envâi çeşit ürün çıkar.
Dekorasyonumuza farklı bir boyut kazandıran saksı çeşitleri; hangi malzemeden yapıldığı, şekli, tasarımı, renk ve desenleri, boyutu, genişliği, derinliği, yüksekliği, ne amaçla kullanılacağı gibi faktörlere göre değişir.
Örneğin saksıları hammaddesine göre tasnif edecek olursak; Hindistan cevizi, polipropilen, alçı, hasır, bambu, keçe, terracotta, çelik, kil, polyester, askılı, makrome, cam, galvaniz, fiberglass ve benzeri pek çok sınıflandırma yapabiliriz.
Saksıların renkleri de onları birbirinden ayıran özellikler arasında yer alır. Siyah, gümüş, yeşil, altın, gri, şeffaf, kiremit, sarı, renkli, krem vb. birçok saksı modeline rastlamak mümkündür.
Kısaca; saksı modelleri nelerdir? Sorusunu birkaç örnekle yanıtlamamız gerekirse, bazıları şöyle sıralanabilir:
1. Plastik Saksı Nedir?
Solmaya ve kırılmaya karşı dirençli plastikten yapılan bu modeller, kalın ve sert bir yapıya sahiptir. Nemi iyi tutar, bitki köklerini içinde hapseder. O nedenle; sulama yapıldığı zaman, köklerin sudaki bütün vitaminleri ve mineralleri daha iyi çekmesine yardımcı olur.
Ama fazla suyun bitkilere zarar verme riski de bulunduğu için, delikli plastik saksı çeşitlerini değerlendirmek daha mantıklıdır.
Şeffaf plastik saksılar genellikle kalın köklere sahip çiçeklerin yetiştirilmesinde kullanılırken, şeffaf olmayan saksılar ise küçük çiçeklerin bakımında tercih edilir. Zira kökleri kalın olan çiçekler güneş ışığına, sudan daha fazla ihtiyaç duyar. Bu nedenle köklerin ışık görmesi için şeffaf bir model seçmek gerekli olur.
2. Porselen Saksı Nedir?
Özel saksı porseleninden imâl edilen ve yine sert bir yapıya sahip olan bu modeller, hayvan figürleri ve çiçek desenleri gibi çeşit çeşit öğelerle süslenir. Bunlar, boyama tekniği yardımıyla saksıların üzerine yerleştirilerek hayranlık uyandıran bir görünüme kavuşturulur.
3. Makrome Saksı Ne Demek?
Bu modeller; örgü ipleri kullanılarak, tamamen el emeğiyle tasarlanır. Doğallığa önem verenler zarafeti ile dekorasyonu taçlandıran ve her türlü bitki ile muhteşem bir âhenk sergilemeyi başaran makrome saksı modellerine yönelir.
Makrome modellerin iç kısmında cam yahut plastik gibi maddelerden elde edilen bir saksı bulunmakta olup, dış tarafında ise makrome örgüler göze çarpar. Bunlar sık veya seyrek örnekler olabileceği gibi, klasik örme desenleri veya geometrik şekiller de olabilir.
Ayrıca makrome iplerin yapısı son derece güçlüdür. O nedenle; yırtılma, kopma ve sökülme gibi problemler yaşanmaz.
İster sabit, ister askılı bir şekilde kullanılabilir. İç mekânlarınızda nezih bir ortam oluşturmak ve dekorasyonunuzu güçlendirmek için makrome saksıları seçebilirsiniz.
4. Beton Saksı Nedir?
Bu ise; beton karışımının, el yordamıyla şekillendirilmesi sonucu ortaya çıkan bir saksı türüdür. Beton tamamıyla kuruyup saksı şeklini alınca, üstüne çeşitli desen baskıları ve boyamalar yapılır. Vernik tekniğinin kullanıldığı bu ürünleri genellikle; çalışma ve yemek masalarında, mutfak tezgâhlarında, kitaplıklarda süs saksısı olarak görmek mümkündür.
Bunların yapısında herhangi bir havalandırma veya katman olmadığı için; bakımı kolay, suya ve güneşe pek ihtiyaç duymayan saksı bitkileri için tercih edilmelidirler.
5. Terracotta Saksı Ne Demek?
Bunlar, genelde kiremit rengine sahip fırınlanmış topraktan yapılan saksılardır. Bilhassa; doğal yansımaların bol olduğu ortamlarda, -örneğin country dekorasyon tarzının benimsendiği yerlerde- tercih edildikleri görülür.
Bu saksı tasarımlarının yapısı genelde sırsızdır ve o sebeple içteki nemi dışarı verip, bitkiye nefes aldırır. Fakat bununla birlikte; dışarıda bulunan nem de saksının içine girer, bu ise toprağın gereğinden çok nemlenmesiyle sonuçlanabilir. Aşırı soğuk havada kırılabileceği, güneşte de kuruma riski bulunduğu için dikkatli kullanılmalıdır.
6. Seramik Saksı Ne Demek?
Dekorasyon trendlerinin en dikkat çekici üyelerinden biri olan seramik saksılar, sırlı yapıları nedeniyle hem dış hem de iç alanlara kolaylıkla uyum sağlayabilir. Canlı renk alternatifleriyle dekorasyona önemli bir katkıda bulunan seramik saksı modelleri; dışından içine, içinden dışına su geçirmediğinden, kontrollü bir şekilde sulama yapmaya izin verir.
Güneşin olumsuz etkilerine mukavemet gösteren bu saksılar ağır yapılıdır ve bilhassa büyük bitkilerin yetiştirilmesinde kendine yer bulur.
En Güzel Saksı Modelleri için: Odka Dekorasyon!
Bünyesinde hem geleneksel hem de modern tarzlara hitap eden ürünlerin bir araya geldiği Odka Dekorasyon; en kaliteli, ergonomik tasarımlı, şık ve dayanıklı dekoratif saksı modelleri için tercih ediliyor. ‘Dekorasyonu renklendir, hayata dokun!’ mottosuyla faaliyet gösteren Odka Dekorasyon, bu anlayışını bütün ürünlerine yansıtıyor.
Kalın dudaklı, silindir, uzun konik, İtalyan, klasik U tipi, küre, armut ve fiber saksı modelleri Odka Dekorasyon’un rengârenk ürün seçkisinde bir araya geliyor.
Cazip fiyatlarıyla her bütçeye, zengin çeşitliliğiyle her zevke uyum sağlayan Odka markası, mekânlarına yenilik getirmek ve yaşamını bitkilerin zarif, büyüleyici güzelliğiyle bütünleştirmek arzusunda olanların ilk durağı!