HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Güneş Sevmeyen Saksı Çiçekleri

25-11-2023 01:41
Güneş Sevmeyen Saksı Çiçekleri
Güneş sevmeyen saksı çiçekleri neler? Az ışık isteyen saksı çiçekleri hangileri? Güneş sevmeyen saksı bitkileri bakımı nasıl yapılır? Gölgede yetişen saksı çiçekleri nelerdir? Güneş istemeyen saksı çiçekleri hangileri?

Siz de; evinizin güneş görmeyen odalarını canlandıracak çiçekler arıyorsanız, ‘evim fazla ışık almıyor ama bitki yetiştirme hobimden de vazgeçmek istemiyorum!’ diyorsanız, bu içerik tam size göre!

Tabii ki baharın müjdecisi olan, doyumsuz güzellikleriyle bizi bizden alan çiçekleri, renklerin sultanı yeşili sevmeyenimiz yok… Hele söz konusu evde çiçek yetiştirmek olunca, bunun tam anlamıyla bir sanata dönüştüğünü söylememiz mümkün. Siz de bu sanatı en güzel şekilde icra etme arzusundaysanız fakat tercihinizi; güneş ışığını diğerleri kadar fazla aramayan çiçeklerden yana kullanmayı düşünüyorsanız, sizin için listelediğimiz çiçeklere bayılacaksınız!

Güneş istemeyen çiçekler, genellikle tam gölge ya da düşük ışık koşullarında yetişen bitkileri tanımlar. Bu tür bitkiler, doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmazlar ve daha çok gölgeli veya yarı gölgeli alanlarda yetişirler. Bu bitkiler genellikle iç mekan bitkileri olarak tercih edilir çünkü evlerde genellikle güneş ışığı sınırlı olabilir.

Örnek olarak, şu bitkiler güneşi çok sevmeyen veya gölgede daha iyi yetişen bitkiler arasında sayılabilir:

Zamioculcas zamiifolia (ZZ bitkisi): Bu iç mekan bitkisi, düşük ışık koşullarına dayanıklıdır ve doğrudan güneş ışığından kaçınabilir.

Sansevieria (Yılan Bitkisi): Yılan bitkisi, düşük ışık koşullarında da yaşayabilen dayanıklı bir bitkidir.

Aspidistra elatior (Demir Bitkisi): Bu bitki, gölgeye dayanıklıdır ve iç mekanlarda düşük ışık koşullarına uyum sağlayabilir.

Aglaonema (Çin Laleleri): Çin laleleri, gölge ve yarı gölge koşullarında yetişebilen dekoratif iç mekan bitkileridir.

Bu bitkiler, güneşli bölgelerde veya doğrudan güneş ışığı alan yerlerde sık sık sulanmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle, tercih edilen büyüme koşullarına bağlı olarak doğru bakımın sağlanması önemlidir.


Güneş Sevmeyen Saksı Çiçekleri ve Saksı Bitkileri Hangileri?

Yeterince ışık almayan, loş veya karanlık ortamlarda da rahatlıkla büyüyebilen ve güneş sevmeyen saksı çiçekleri arasında; paşa kılıcı, dua çiçeği, begonya, yelken çiçeği, flamingo çiçeği, salon sarmaşığı, kurdele çiçeği, Para çiçeği gibi güzellikler ön plana çıkıyor.

Hazırsanız, güneşe ihtiyaç duymayan ve düşük ışığı rahatlıkla tolere edebilen bu çiçekleri daha yakından tanıyalım…

1.   Hedera Helix:

‘Duvar Sarmaşığı’ veya ‘İngiliz Sarmaşığı’ diye de bilinen ve park, bahçe gibi alanlarda sıklıkla karşılaştığımız bu bitkiye evde de bakmak mümkün. Doğada yaklaşık 30 metreye kadar tırmanan bu bitki; saksıya ekildiği zaman, yukarı tırmanmak yerine, aşağıya doğru sarkarak büyümesini devam ettiriyor.

Dekoratif bir sepet veya dekoratif saksı içerisine ekip yukarıdan sarkıtabileceğiniz bu bitki güneş istemediği gibi, fazla suya da ihtiyaç duymuyor. Harika görünümüyle kalbinize taht kuracak ve evinize bolca oksijen sağlayacak bu bitkiye keyifle bakacağınız kesin!

2.   Şans Bambusu:

Yaşamını hem su hem de toprakta sürdürebilen bu bitki, evinize şans getirmeye aday! Direkt güneş gören bir ortamda bulundurmanız gerekmeyen bu bitkiyi, az ışık alan bir yere yerleştirebilirsiniz. Fazla ışığa maruz kalmamasına çok dikkat etmeli, aksi takdirde ölebileceğini unutmamalısınız.

3.   Para Çiçeği:

Bolluk, refah ve şans getirdiğine inanılan Para çiçeği, evine pozitif enerji yaymak isteyenler için süper bir tercih! Hem en şık, hem güneş sevmeyen saksı çiçekleri yelpazesinde bir adım öne çıkan bu bitki, hafif gölgeli bir alanda büyümeyi seviyor.

4.   Dağ Palmiyesi:

Bakımı uğraştırıcı olmayan ve pratik bir şekilde yetiştirebileceğiniz Dağ Palmiyesi, koyu yeşil ve ince uzun yapraklarıyla iç mekânlara egzotik bir hava katıyor. Genellikle haftada bir sulamanın yeterli olduğu Dağ Palmiyesi, güneş sevmeyen saksı bitkileri içindeki popüleritesini hiç kaybetmiyor.

5.   Orkide:

Narin görüntüsüyle kendini sevdiren ve aşkın, sadakatin simgesi olan orkideler, doğrudan güneş istemeyen saksı çiçekleri listesinde yer alıyor. Evinizin karanlık köşelerini bu bitki ile değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.

·         Hemen Öğrenin: Orkide Saksı Bakımı Nasıl Yapılır?

6.   Aloe Vera:

Yeşil yaprakları sayesinde bulunduğu mekânın havasını kolayca değiştiren aloe vera, ev veya ofisi için güneş istemeyen saksı bitkileri arayanlara hitap ediyor. Ancak aloe veranın bazı türleri tam tersine güneşe ihtiyaç duyabiliyor. Seçim yaparken ilgili türe ait özellikleri incelemenizde yarar var.

7.   Kalp Yapraklı Salon Sarmaşığı:

İşte; parlak yeşilden bronza kadar farklı renklere sahip yapraklarıyla, güneş sevmeyen saksı çiçekleri ve bitkileri listemizin en nadide üyelerinden biri daha! Kuru ortamları seven ve su ihtiyacı az olan bu bitkiyle evinize çok hoş bir görünüm kazandıracağınıza hiç şüphe yok.

8.   Paşa Kılıcı:

‘Kaynana Dili’ veya ‘Sansevieria’ olarak da bilinen bu çiçek, ince ve uzun yapraklarıyla hayranlık uyandırıyor. Onu pek çok bitkiden ayıran önemli bir özelliği var: Gece boyunca, bulunduğu ortamdaki karbondioksidi alıp oksijen üretmeye devam etmesi… O nedenle yatak odalarına yerleştirmek için de gayet uygun.

İç mekânın havasını temizleyen ve formaldehit, benzen gibi zehirli kimyasalları absorbe eden bu bitki, yaşam alanlarınızı taçlandırmak için güneş sevmeyen saksı çiçekleri listesi yaparken, başa yazmanız gereken bir alternatif!

9.   Çin Herdemyeşili (Aglaonema):

İsminden de anlayacağınız üzere bu güneş sevmeyen saksı çiçeği, yeşil rengini her mevsim koruyor. Fazla ışığa ihtiyacı olmayan, nemli ve sıcak ortamlardan hoşlandığı bilinen bu bitki, evinizin herhangi bir odasında rahatça bakabileceğiniz türden.

10.         Dua çiçeği (Calathea):

Karanlık ve gölge ortamları, yüksek sıcaklık ve nemi seven bu çiçeğin bakımı biraz meşakkatli. Ancak muhteşem güzelliğiyle sizi kendine âşık edecek o çizgili yapraklar için uğraşmaya değmez mi?

11.         Zeze Çiçeği:

Bakımı külfetsiz, sahibine yük olmayan ve şık dalları, zarif yaprakları ile herkesi kendine âşık eden bu çiçek de direkt güneş ışığına gereksinim duymuyor. Ona evinizde havadar ve aydınlık bir köşe ayırmanız kâfi. Fazla ışığa maruz kalmak Zeze çiçeğine hiç iyi gelmiyor çünkü böyle bir durumda yaprakları hemen kıvrılmaya başlıyor.

Hem hârikulâde görünümü hem de yaydığı temiz hava ile evinizin doğal bir süsü olacak bu bitkiyle; daha ferah, renkli ve romantik ortamlar meydana getirebilirsiniz.

Parlak ve canlı rengiyle dekorasyonunuza çok yakışacak Zeze çiçeğini, bitki bakımında amatör olsanız bile kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

12.         Sukulent:

Güneş sevmeyen saksı bitkileri içinde hayli meşhur olan sukulentler, göz kamaştıran görünümleri ve kolay bakımları ile kalpleri çeliyor. Evinizin her köşesine gönül rahatlığıyla yerleştirebileceğiniz bu bitkiler ne fazla su, ne de çok ışık istiyor. Eviniz yeteri kadar ışık alıyor olsa dahi sağlıklı büyüyebilmesi için, onları gölgelik bir alanda konumlandırmanız gerekiyor.

13.         Begonya:

Geniş ve gölgeli alanlarda mutlu olan bu bitki, yeşil ve mor renkli şık yapraklarıyla kendine hayran bırakıyor. Güneş sevmeyen salon çiçekleri arasında gönlünüz Begonya’dan yana ise; bilmeniz gereken önemli detaylardan biri, bu çiçeğin çok hassas olduğu ve yapraklarının sık sık temizlenmesi gerektiği.

Tabii güneş ışığının yerini sevgi güneşiyle doldurmak, onunla bol bol konuşup maddi bakımı manevi bakımla desteklemek de çok önemli…

·         Önerilen İçerik: Saksı Çiçek İsimleri ve Bakımı Nasıl Yapılır?

14.         Kurdele Çiçeği:

Fazla güneşe ihtiyaç duymadan büyüyen bu saksı çiçeği, nahif görüntüsüyle bile büyük huzur veriyor. Hele sarmaşığı çağrıştıran yoğun yaprakları, onun eşsiz güzelliğinde öne çıkan en önemli ayrıntı…

15.         Antoryum:

Kırmızının en parlak ve güzel tonu ile açan bu zarif çiçek, -deyim yerindeyse- ‘benim fazla ışıkta gözüm yok, aza kanaat etmesini bilirim!’ diyen bitkilerden.

Üst kısımlarının kurumaya başladığını görürseniz anlayın ki çiçeğiniz sizden su istiyor. Doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymasa bile aydınlık bir yerde konumlandırılması Anthurium için en iyisi.

16.         Flamingo Çiçeği:

Uzun dalları ve güzel yapraklarıyla ilgi çeken bu çiçek; doğru su ve ışık miktarını yakaladığında, âdeta ufak bir ağaç gibi büyüyüp, oldukça göz alıcı bir görüntüye bürünüyor. Işığın aksine, nemden daha çok hoşlanan bu çiçeğin toprağını kuru tutmamaya özen göstermelisiniz.

17.         Deve Tabanı:

Hayatta kalma azmi ve güçlü yapısıyla tanınan bu bitki için güneş ışığının pek önemi yok. Bu sebeple fazla ışık almayan ortamlarda yetiştirmek için son derece ideal bir seçenek. Elbette direkt olarak karanlık bir yerden söz etmiyoruz.

Daha iyi sonuçlara ulaşmak istiyorsanız, deve tabanını evin aydınlık bir köşesine yerleştirmenizi öneriyoruz. Geniş yaprakları sayesinde gayet estetik bir duruşa sahip bu bitkiyi düzenli olarak sular ve sevginizi hissettirirseniz; sizi hiç zahmete sokmadan, kendi köşesinde büyüyüp serpildiğine tanık olacaksınız.

·         Uyarı: Bu bitki, yanlışlıkla tüketildiği zaman köpekler ve çocuklar için zehirleyici olabilir.

18.         Platycerium:

Düşük nem ve ışık oranıyla yaşayabilen bu bitkiye, hem dış hem iç mekânlarda bakılabilmesi mümkün. Özellikle banyo ve antre gibi az ışık alan ortamlar için gayet uygun bir tercih olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer güneş istemeyen saksı bitkileri arayışınızı bununla çözüme kavuşturmak istiyorsanız, saksısını mutlaka yüksek bir yere asın. Böylelikle rahat rahat sarkıp dağılmasına ve güzelliğini tüm görkemiyle sergilemesine izin verebilirsiniz.

Zira kendisi doğal ortamında ağaç gövdelerine tutunmayı seviyor. Siz de onu bir kanca ile tavana asabilir, böylece güzel bir dekoratif görünüm yakalayabilirsiniz.

19.         Yelken Çiçeği:

Gür ve yeşil yaprakları sayesinde mekâna ferah bir hava katmayı başaran bu bitki de güneşi kendine hiç dert etmiyor. Daha canlı ve sağlıklı yapraklara sahip olabilmesi için gölgede konumlandırılması gerekiyor. Beyaz çiçekleriyle dekorasyonunuza şık bir dokunuş yapacak bu bitkiyi, güneş sevmeyen salon saksı çiçekleri alternatiflerinden biri olarak tercih edip yaşam alanınızı zenginleştirebilirsiniz.

20.         Difenbahya:

En dayanıklı iç mekân bitkileri arasında kendinden söz ettiren Difenbahya, ayrıca ‘Tropik Snow’ olarak biliniyor. Bakımı iyi yapıldığı takdirde tıpkı bir ağaç gibi dallanıp budaklanabilen bu bitki, gölgede kalmaya bayılıyor. Uzun dalları ve geniş yapraklarıyla dikkat çekici bir görünüme sahip olan Difenbahya, güneş istemeyen saksı bitkileri listesinin gözde öğelerinden.

Fakat küçük çocuklar veya evcil hayvanlar üzerinde zehirleyici bir etki oluşturma riski mevcut, o sebeple dikkatli olunmasında fayda var.

Güneş sevmeyen saksı çiçekleri neler? Bakımı kolay olan ve güneş istemeyen saksı çiçekleri hangileri? Artık öğrendiniz. Öyleyse şimdi; bunlardan birini veya birkaçını tercih ederek evinize daha pozitif ve enerjik bir atmosfer, daha şık ve zarif bir görünüm kazandırma sırası sizin!

Listemizde yer verdiğimiz güneş sevmeyen saksı bitkileri arasından seçim yaparak doğayı evinize taşımakta, bitkilerin iyileştirici gücünden yararlanmakta geç kalmayın!
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.