Deliksiz Saksıda Yetişen Bitkiler

Deliksiz saksıda yetişen bitkiler hangileri? Altı kapalı saksıda çiçek yetişir mi? Altı delik olmayan saksıda hangi bitkiler yetişir? Deliksiz saksıya çiçek nasıl dikilir? Deliksiz saksıya bitki nasıl ekilir? Deliksiz saksıda yetişen çiçekler neler?
Yaşam alanlarını bitkilerin seyrine doyum olmayan zarif güzelliğiyle taçlandırmak isteyenler, bu soruların cevabını bilmeye ihtiyaç duyuyor. Normalde saksıların altında bulunan drenaj delikleri bitkilerin nefes alması ve kök gelişiminin sağlıklı gerçekleşmesi için çok önemli olmasına rağmen, altı kapalı saksı modelleri de üretiliyor.
Bu tür saksılar içerisinde bakılmaya uygun bitkiler tercih ederseniz, herhangi bir sorunla karşılaşmayacağınız ve onları gönül rahatlığıyla yetiştirmeye devam edebileceğiniz söylenebilir. Deliksiz fiber saksı ürünlerimizi inceleyerek online sipariş verebilirsiniz.
Saksıdaki Delikler Ne İşe Yarar? Delikli Saksı Kullanmak Neden Önemli?
Saksı altlığında yer alan deliklerin temel işlevi; bitkilerin köklerine hava aldırmak, ayrıca fazla suyun tahliye olmasını sağlayıp, aşırı sulamanın bitkiye zarar vermesini önlemektir. Bunlar, bitkinin ihtiyacı olmayan suyu saksıdan uzaklaştırmaya yarayan tahliye yollarıdır. Hem bunlar, saksının çürüyüp paslanmasına da mânî olur ve ürünün ömrünü uzatır.
Kökleri aşırı nemden koruyan bu delikler, onların oksijensizlikten dolayı çürüyüp ölmesine engel olur. Bitkiler için ferah, konforlu bir ortam hazırlayarak -deyim yerindeyse- iyice rahat etmelerini sağlar. Aynı zamanda drenajlı saksılar, bazen birkaç bitkinin aynı yerde yetiştirilebilmesini de mümkün kılar.
Bu itibarla diyebiliriz ki; saksıların delikli bir yapıda olması, içerisine yerleştirilen çiçek ve bitkilerin verimli, sağlıklı ve hızlı bir biçimde büyüyüp gelişebilmesi açısından son derece önem taşır.
Delikli saksı tercihi yaparken; kaç delik olduğuna, bunların boyutuna, saksı tabanında eşit aralıklarla konumlandırılıp konumlandırılmadığına bakmalısınız. Ayrıca bitkinizin kökleri rahatça sığabilecek mi? Bundan da emin olmalısınız.
· Hünerlerinizi Konuşturun: Atık Malzemelerden Saksı Yapımı
Deliksiz Saksıda Yetişen Bitkiler Nelerdir?
Avize (Yucca) ağacı, sukulent, Cennet Kuşu, kaktüs, deve tabanı (Monstera adansonii), Areka Palmiyesi, aloe vera, Arapsaçı, Dua Çiçeği deliksiz saksıda yetişen bitkiler arasındadır.
Bunların yanı sıra; Guzmanya Çiçeği, Gala Çiçeği, Medinella Çiçeği ve Para Çiçeği de yine, deliksiz saksıda yetişen çiçekler içerisindedir.
Modern ve şık dekorasyonların vazgeçilmezi olan cam veya seramik gibi saksı modelleri ürün grubunda, altı deliksiz olanlara sıkça rastlarız. Bu saksılar genellikle büyük çiçekleri veya salon bitkilerini yerleştirmek için tercih edilir. Ayrıca büyük yapraklara veya köklere sahip çiçekler için de yine deliksiz saksı modelleri kullanılabilmektedir.
· Tüm Yönleriyle: Fiber Saksı İmalatı
Deliksiz Saksıda Hangi Bitkiler Yetişir?
Şunlar da; su tutma kapasitesi ve kuraklığa dayanıklılığı yüksek olduğu için, deliksiz saksıda yetişebilen bitkiler listesinde bulunur:
1. Fesleğen,
2. Adaçayı,
3. Shiitake mantarı,
4. Marul (Küçük başlı olanlar),
5. Kiraz domatesleri,
6. Ufak biber türleri,
7. Nane,
8. Kişniş,
9. Portakal,
10. Lavanta,
11. Limon,
12. Küçük salatalık çeşitleri,
13. Kekik,
14. Çilek,
15. Petunya,
16. Şamdan,
17. Maydanoz,
18. Menekşe,
19. Orkide,
20. Begonya,
21. Dereotu.
Deliksiz Saksıda Bitki Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Eğer altı kapalı saksıda yetişen bitkiler almayı düşünüyorsanız, doğru bakım için şu ipuçlarını bilmenizde fayda var:
1. Sözünü ettiğimiz saksılarda çiçeklerin alttan sulanması mümkün değildir. Zira saksının tabanında bir açıklık yoktur. O sebeple deliksiz saksı kullanımı sırasında çiçekleri sularken daha dikkatli olunmalı, suyun saksı dibine tam olarak ulaşması için özenli davranılmalıdır.
(Bu noktada -çiçek türünü de göz önüne alarak- yağmurlama sulama yöntemi yerine direkt sulamayı tercih edebilirsiniz.)
2. Gereğinden çok sulamaktan şiddetle kaçınılmalı, ve saksı içinde su birikmesine asla izin verilmemelidir.
Saksıdaki su oranına bir su ölçer veya çubuk yardımıyla bakılıp, ona göre kontrollü şekilde ilâve yapılabilir.
3. Öte yandan; saksı delikli olmasa bile, altına mutlaka bir kap veya tepsi koyulmalıdır. Böyle yapmak, fazla gelen suyun dışarı akmasına imkân tanıyacak ve saksının kapalı yapısını bir dezavantaj olmaktan çıkaracaktır.
4. Bu tarz saksılarda toprak daha çabuk tuzlanabilir. O sebeple belli aralılkarla toprak değişimine ihtiyaç duyabilirsiniz.
5. Saksının altında delik yok ise bu; köklerin daha kolay çürüme riski bulunduğu, bitkilerinizin hastalıklara karşı daha hassas olacağı anlamına gelir. O yüzden olası bir hastalık belirtisine karşı onları dikkatle takip etmelisiniz.
6. Bir de toprağı havalandırma işini saksı delikleri kendiliğinden yerine getiremeyeceği için, bunu manuel olarak yapmanız gerekir. Toprağı hafif hafif karıştırmak ve üzerindeki kuru yaprakları temizleyerek havalanmasını sağlayabilirsiniz.
Deliksiz saksıda yetişen bitkiler hangileri? Deliksiz saksıda yetişen çiçekler neler? Birkaçını öğrendiniz. Daha fazla bilgiye saksı bitkileri başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Diğer taraftan; özel tasarımlı, dayanıklı, kaliteli ve uzun ömürlü dekoratif saksı çeşitleri için hemen Odka Dekor’un renkli ürün koleksiyonuna göz atabilirsiniz.