Avokado Ağacı Saksıda Yetişir mi?
Avokado ağacı saksıda yetişir mi? Avokado fidesi saksıya nasıl ekilir? Avokado ağacı saksıya nasıl dikilir? Avokado çekirdeği saksıya nasıl ekilir? Saksıda avokado ağacı nasıl yetiştirilir? Evde avokado ağacı nasıl bakılır? Avokado ağacı saksıda meyve verir mi?
Şifalı içeriğiyle binbir derdin devası avokado meyvesini ev dekorasyonunun süsü hâline getirmek isteyenler, bu gibi soruların cevabına karşı merak duyuyor. Saksılara güzellik ve zarafet, eklendiği her tarife lezzet katan, vücuda faydaları saymakla bitmeyen avokado saksıda nasıl yetiştirilir? Bunu en kapsamlı şekilde açıklamak ise Odka Dekor’a düşüyor. Avakado yetiştirmek için dekoratif saksı ve büyük saksı modellerimizi incelemenizi tabsiye ederiz.
Avokado Ağacı Saksıda Yetişir mi?
Balkonlarını ve bahçelerini lezzetle renklendirme arzusunda olanların tercih edebileceği pek çok sebze ve meyve bulunuyor. Tropik bölgelerin gözdesi, kanserin düşmanı, E vitamini deposu olan avokado ise; hem bahçe, hem saksı toprağında rahatlıkla yetiştirilebilecek meyvelerin başını çekiyor.
Şık görüntüsü ile bulunduğu ortama ferahlık ve tazelik katan avokado fideleri; uygun ışık, nem, sıcaklık, su ve toprak koşulları sağlanırsa tabii ki saksılarda da büyüyebiliyor. Genelde bahçe ve sera tarımı yöntemiyle üretilen avokadonun çekirdekleri saksıya da ekilebiliyor.
Ne var ki; avokado ağacı yetiştirmek için en uygun yöntem, bahçe toprağının tercih edilmesi. Ilıman bir iklimde ve bol güneş ışığı alan bir ortamda yetişmeyi seven avokado ağacı, rüzgarlı ve don olayları görülen bölgelerde rahat büyüyemiyor. Meyveyi bahçeye dikerken ise; alüvyon özellikli, yüksek drenajlı, en az 1 metre derinliğinde bir toprak seçmek öneriliyor.
· Önerilen İçerik: Saksıda Biberiye Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Avokado Ağacı Meyve Verir mi?
Evet. Fakat avokado ağaçları kısa bir süre içinde meyve vermez. Çünkü bir avokado bitkisinin meyve vermesi için 7-15 yıl gibi uzun bir zaman dilimine ihtiyacı vardır. Fakat bu süre boyunca sabreder; aşılama ve bakımlarını düzenli yapar, saksı değişim zamanlarını da iyi takip ederseniz, diktiğiniz avokado ağacından meyve alma ihtimâliniz çok yüksektir.
· İlginizi Çekebilir: Kokina Çiçeği Vazoda Nasıl Bakılır?
Avokado Ağacı Saksıda Nasıl Yetiştirilir? – Avokado Çekirdeği Saksıya Nasıl Ekilir?
Öncelikle işe, malzemeleri temin ederek başlamanız gerekiyor. Saksıda avokado ağacı yetiştirme için lâzım olacak şeylerin listesi şöyle:
1. Cam kavanoz veya bardak, (Cam olması, avokado çekirdeğinin güneşi daha iyi alabilmesi açısından önemli.),
2. Toplu iğne veya kalın kürdan,
3. Torflu toprak,
4. Orta boy saksı,
5. Su,
6. Avokado çekirdeği.
1. Çekirdeğin Alınması:
Avokado tohumu, kendi içindeki çekirdektir. İlk etapta bıçak yardımıyla avokadoyu ortadan ikiye ayırın. Orta kısmında yer alan büyük avokado çekirdeğinin zarar görmemesi için dikkatli olun.
Çekirdeği çıkardıktan sonra bol su ile yıkayın ki üzerindeki kalıntılar gitsin. Böylece meyveden tamamen arınmasını sağlayın, yoksa çimlenme gecikir.
Ardından ılık suya koyup, 5 dk bekletin. Süre dolunca sudan çıkarıp kurulayın.
Bazı çekirdeklerin sonraki aşamalarda istediğiniz sonucu vermeme riski var. O nedenle bu işlemi tek değil de birkaç avokado ile yapmanız daha doğru olabilir.
· Hemen Öğrenin: Kışın Saksıda Ne Yetişir?
2. Hazırlık Süreci:
İkinci etapta ise; iki-üç kürdan veya toplu iğneyle, yumuşak çekirdeğin orta-alt kısımlarında delik açın. Sivri bölgeye yakın delik açmayın. Buralardan filizlenme beklenmez.
Ayarlamanızı, filizlendirmek üzere hazırlamış olduğunuz çekirdeğin hafif sivri tarafını üste ve tombul kısmını aşağı getirerek yapın. Daha tombul ve yuvarlak olan yerden, çekirdeğin alt ve orta kısımlarını kürdan yardımıyla delerek, kürdanları o deliklere yerleştirin. Böyle yapmak, çekirdeğin su içerisinde kalmasını ve filizlenmeye başlamasını bir hayli kolaylaştıracak.
3. Çimlendirme - Filizlendirme:
Şimdi avokadonun kürdanlı çekirdeğini 1 bardak veya bir kavanoz suyun içerisine bırakın. Bunu yaparken hafif sivri kısmın yukarıya (suyun üzerine), tombul kısmın da aşağıya gelmesine dikkat edin. Ancak dikkat edin; çekirdeğin yarısı yüzeyde, yarısı suyun içinde olmalı, su hizası kürdanların altında kalmalı.
Ortalama 8 hafta sonra çekirdeğin altında köklenmeler (saçaklanmalar) oluşmaya başlayacak. Ardından bunu; çekirdeğin üst tarafından, minik bir filizin boy göstermesi takip edecek. Bu ise delikli çekirdeğin filizlenmeye başlaması ve artık saksıya yerleştirilme zamanının gelmesi demek.
· Not: Bu süre zarfında bardağı yahut kavanozu direkt değil dolaylı olarak güneş ışığı alan bir yerde tutun. Bulunduğu ortam tamamıyla gölge veya doğrudan güneş ışığı alıyor olmamalı. Ayrıca suyun azaldığını görürseniz üstüne yeniden su ilâve edip tazeleyin. Avokado çekirdeğinden yükselerek güçlenen filizin boyu 15 cm olana dek, böyle bekletmeyi sürdürün.
4. Saksıya Ekim:
Geldik, saksıda avokado ağacı nasıl yetiştirilir? Diye düşünenleri en çok heyecanlandıracak basamağa! Bu etapta güçlenip boy veren filizi orta boy bir saksıya dikkatli şekilde ekmek gerekli. Zira avokado çekirdeğinin daha sağlıklı ve canlı tutulabilmesi için saksı ortamına ihtiyaç var. Suda bekleyen çekirdek bir müddet sonra çürüyebilir.
Bu aşamada sudan çıkarırken köklerine zarar vermeyin, ortalama 20-30 cm çapında bir saksı kullanın.
Perlit, kum ve torf karışımını saksının tabanına yayın. Avokado çekirdeğini de saksının ortasına yerleştirin. Çekirdeğin bir bölümü yüzeyde, kökten çıkan filizler ise toprakta olmalı.
Ardından çekirdeğin etrafını toprak ile kaplayın ve can suyu ilâvesi yapın. Toprağı nemli tutmayı, fazla sulu veya kuru olmamasına dikkat etmeyi unutmayın ve günlük bakımını aksatmayın.
· Bir Tüyo: Hindistan cevizi kabuğunu rendeleyip avokado toprağına eklemek, toprağın verimini ve nem dengesini korur.
5. Sulama:
Saksıda avokado nasıl yetiştirilir? Sorusunun cevabında sulama kuralları önemli bir yer tutuyor. Temmuz ayının sıcağında kuruyan avokado, bu dönemde bol suya ihtiyaç duyuyor. Tabii ki Ağustos’un yakıcı günlerinde de onu susuz bırakmamak gerekiyor.
Bununla birlikte avokado, suyu fazla seven bir bitki değil. Kök bölgesini ıslatacak kadar su vermek, bu işlemi 7-10 gün arayla tekrarlamak yeterli. Eğer yaprakların sararmaya başladığını görürseniz, anlayın ki gereğinden çok su verdiniz. Bu durumda sulama işlemini bir süre ertelemek yerinde bir davranış.
· Uyarı: Sulama suyu klor ve tuzdan arınmış olmalı. Yoksa klorlu ve tuzlu su, avokado yapraklarını yakar.
6. Konumlandırma:
Saksının yarı gölgeli bir yere koyulması gerekiyor. Güneşi doğrudan almaması önemli çünkü bu, avokado yapraklarını kurutuyor. Hele yaz güneşine maruz kalırken bir de susuz bırakılırsa, gelişimi iyice olumsuz etkilenir. O nedenle yaz aylarında serin bir köşeye alınması daha doğru fakat tamamen gölge de bu fidanlar için yeterince sağlıklı değil. Yani ikisinin arasını bulmak gerek.
7. Gübreleme:
Avokado fidanlarının daha sağlıklı büyümesi için gübrelenmesini tavsiye ediyoruz. Dikim işleminden 1 ay sonra avokado fidesi bir miktar gübreye gereksinim duymakta. Şubat gibi vereceğiniz gübre, onu yaz mevsimine daha donanımlı bir şekilde hazırlayacak.
Yalnız her gübre avokado için uygun değil. Bu noktada en doğru gübrelemenin nasıl olacağı, toprak analiziyle belirlenebilir. Ancak bu da sadece geniş arazilerde yetiştirilecek avokado fidanları için kullanılan bir yöntem. Saksıda avokado yetiştirmek isteyenlerin ise mineral açısından zengin, humuslu, pH değeri 6 olan bir toprak tercih etmesinde fayda var.
· Tavsiye İçerik: Altın Çilek Saksıya Nasıl Dikilir?
8. Budama:
Avokado fidanları için budama dönemi kış mevsiminin sonudur. Ancak bitkinin soğuk ve dondan korunması için kökleri boş bırakmamak oldukça önemlidir.
Kuruyan ve yenilenmiş yapraklar bahardan sonra el ile toplanır. Böylelikle bitkinin kökleri oksijeni ve güneşi daha rahat alabilir. Tepe kısmının budanması haricinde genç fidanlardaki budama gereksinimi azdır. Sürgün uçları da kesilip koparılabilir.
Saksıda Avokado Yetiştirmenin Püf Noktaları:
Saksıya ektiğiniz avokado çekirdeğinin hızla büyüyüp koca bir ağaç olmasını ve böylece evinize doğal bir şıklık armağan etmesini istiyorsanız, şunları bilmenizde fayda var:
1. Avokadoyu çekirdeğinden yetiştirmek istiyorsanız, tohum olarak kullanacağınız çekirdeği taze bir avokadodan alın.
2. Çekirdek üzerinde siyah lekeler oluşmuşsa veya çekirdeğin çürüdüğünü gözlemlerseniz onu kullanmayın. Çünkü filizlendirme yüksek ihtimalle başarısız olacaktır.
3. Saksının su tahliye kanalları açık mı? Yani tabanında fazla suyun tahliyesini sağlayacak drenaj delikleri var mı? Bundan emin olun.
4. Fide tercih edecekseniz aşılı olmasına önem verin.
5. Dikim işlemini bahar aylarında gerçekleştirin. Bu sayede bitkiniz daha verimli bir şekilde gelişir.
6. İlk filizi görür görmez avokadoyu saksıya almakta acele etmeyin. Onları 15 santimetre uzunluğa ulaşmadan yani yeterince güçlenmeden saksıya aktarmanız hata olur.
7. Saksı içindeki toprağın zenginleştirilmiş çiçek toprağı olmasına özen gösterin. Toprak çeşitleri hakkında yeteri kadar bilginiz yoksa, yapı marketlerin ilgili reyonlarındaki personellerden veya çiçekçilerden bu hususta yardım alabilirsiniz.
8. Saksı kapasitesi 15 litreyi geçmesin. Bu noktada 10 lt saksı kullanmanız idealdir.
9. Avokado iç mekânda yetiştiriliyorsa, 15 gün arayla sulamak çoğu zaman kâfi gelir. Aşırı sulama yapmaktan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde bu, fidelerin ölmesine yol açar.
10. Saksının güneş alan veya yarı gölgelik bir ortamda konumlandırılması gerekir.
11. Filizlendirme aşamasında gereğinden çok yapraklanma gözlemlenirse, yapraklar dikkatlice budanmalıdır. Böyle yapılması bitkinin daha kolay ve hızlı güçlenmesini sağlayacak,çok geçmeden yeni yapraklar çıkacaktır.
12. Ekim yapılırken çekirdek, tamamen toprakla kapatılmamalıdır.
13. Çekirdeğin üst kısmı ortalama olarak toprağın 2-3 santimetre üzerinde kalmalıdır.
14. Avokadonun nemli toprağı sevdiği unutulmamalı; sulama işlemi aşırı ve sık sık olmamak kaydıyla, toprağın iyice kurumasını beklemeden gerçekleştirilmelidir.
15. Saksı değişimi avokadonun büyüme hızına göre ayarlanmalıdır. Her yıl, bir önceki yıldan daha büyük bir saksı tercih edilerek, avokado köklerinin daha güçlü ve rahat büyümesi sağlanmalıdır. Ayrıca her saksı değişiminde toprak mutlaka yenilenmelidir.
Avokado ağacı saksıda yetişir mi? Avokado ağacı saksıda nasıl yetiştirilir? Avokado ağacı saksıya nasıl dikilir?
Tüm bu sorulara açıklık getirdik. Siz de paylaştığımız bilgileri dikkate alarak evde avokado yetiştirme deneyimine imza atabilirsiniz.