HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Altın Çilek Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

10-11-2023 15:56
Altın Çilek Saksıda Nasıl Yetiştirilir?
Altın çilek saksıda nasıl yetiştirilir? Saksıda altın çilek bakımı nasıl yapılır? Saksıda altın çilek yetiştirirken nelere dikkat edilmeli? Altın çilek nasıl yetiştirilir? Altın çilek saksıda yetişir mi? Altın çilek bitkisi için nasıl bir saksı seçmeliyim?

Siz de; şifa hazinesi altın çilek bitkisinin bakımını üstlenmek ve ona evinizin en nadide köşesinde bir yer açmak istiyorsanız, bu soruların cevabı sizi yakından ilgilendiriyor.

Asya ve Güney Afrika kökenli olsa da ünü dünyaya yayılan, zengin bir antioksidan kaynağı olmasıyla sağlığımızın bir numaralı dostu altın çilek meyvesini, evde de kolaylıkla yetiştirmek mümkün. Zira bu meyve çok uyumlu bir yapıya sahip ve farklı ortamlara hemen adapte olarak, kolayca büyüyebiliyor.

Türkiye’de Mersin başta olmak üzere Akdeniz ikliminin egemen olduğu alanlarda verimli bir şekilde yetiştirilebilen bu bitkiyi evinizde yetiştirmenin tüm püf noktaları burada!

Adım Adım Saksıda Altın Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Eşsiz tadı ve muhteşem görünümüyle tatlıların süsü, hastalıkların düşmanı olan altın çilek meyvesi, ‘yer kirazı’ veya ‘İnka eriği’ diye de biliniyor. Fakat tabii ki ne çilek, ne kiraz ne de erikle bir ilgisi yok…

Peki, altın çilek tohumu saksıda nasıl yetiştirilir? İşte bunun cevabını tüm detaylarıyla aşağıda bulacaksınız. Önce, gerekli malzemelerle başlayalım…

Saksıda Altın Çilek Yetiştirmek için Neler Gerekli?

1.       Tahta kaşık veya tahta havan,

2.       Bir miktar su,

3.       Küçük bir çimlendirme kabı,

4.  Altın çilek meyvesi veya tohumu (İster doğrudan tohum satın alın, ister meyvesinden kendiniz ayıklayın. Her ikisi de olur.),

5.       Kâğıt havlu,

6.       Biraz toprak,

7.       Naylon poşet,

8.       Bitki saksısı.

Altın Çilek Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

1.       Meyvenin dışını saran kabuk koyu sarı bir renkte mi? Kuru görünüyor mu? Önce bunlara bakın. Eğer yanıtınız evet ise, bir sonraki aşamaya geçin.

2.       Şimdi meyvenin dış kabuğunu çıkarın. Tohumları çıkaracağınız yerden o güzel altın çileği göreceksiniz.

3.       Üçüncü etapta, altın çileği ufak bir kaba alıp bir tahta kaşıkla veya havan kullanarak yavaş yavaş ezin. Böylelikle çekirdeklerinin görünür hâle gelmesini sağlayarak tohumlarını posasından ayırın.

4.       Kaba su doldurup tohumları onun içinde 2 saat beklemeye bırakın ki daha kolay ayrılsın. Bu süre dolduktan sonra karıştırdığınızda altın çilek tohumlarını daha kolay toplayabileceksiniz.

5.       Ardından tohumları ince bir bezle veya kâğıt havlu yardımıyla kurulayın.

6.       Evet; sıra geldi, altın çilek tohumu saksıya nasıl ekilir? Sorusunu cevaplamaya. Bunun için nemli toprak kullanmanız gerekiyor. O nedenle, saksı içerisindeki toprak gerçekten ıslak mı değil mi diye bakıp iyice emin olun.

7.       Tohumları saksının içine koyun ve üstlerini incecik bir toprak tabakası ile -çok bastırmadan- örtün. İlâve edeceğiniz toprağın tohumları tutacak kadar olması yeterli.

8.       Tohumların büyümeye başlayabilmeleri için güneş ışığı almaları gerektiğini unutmayın. O sebeple bitkinizi, doğrudan güneş gören bir yerde konumlandırın. Ancak kuvvetli rüzgar ve aşırı soğuktan koruyun. Yoksa bitkinizin verimliliğini kaybetmesi kaçınılmaz.

9.       Saksınızı plastik bir torbayla kaplayın. Böyle yapmak sera etkisi oluşturacak ve nemin muhafaza edilmesini sağlayacak.

10.   İşte; böylece, saksıda altın çilek yetiştirme süreci başlamış oldu! Filizlerin yaklaşık 2 hafta sonra oluştuğunu göreceksiniz. Fakat her gün düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın. Çünkü ne zaman ki filizler çıkmaya başladı; o vakit torbayı çıkarmalı, altın çileğinizi toprağa nakledilebilecek kadar güçlü bir hâle gelene dek saksıda yetiştirmeye devam etmelisiniz. Çimlenmiş bitkiniz büyüyerek fideye dönüştüğü zaman onu kalıcı saksısına veya bahçe toprağına taşıyabilirsiniz.

Altın Çilek Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

Altın Çilek Hangi Saksıda Yetişir?

Bu bitkiyi dikeceğiniz saksı, tabanında drenaj delikleri bulundurmalıdır. Bu; bitki köklerinin aşırı sudan zarar görmesini önleme, sulama dengesini sağlama açısından son derece mühimdir.

·         Önerilen İçerik: Saksı Ne Demek?

Saksıda Altın Çilek Yetiştirmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler:

Siz de; ‘saksılar dolusu altın çileğim olsun!’ diyorsanız, bu hayalinizi gerçekleştirmeye başlamadan evvel şunları bilmenizde fayda var:

1.       Sağlıklı fideler / verimli tohumlar temin etmeye özen gösterin.

2.        Saksıya altın çilek ekimi için en doğru zamanın sonbahar mevsimi, özellikle Eylül sonrası olduğunu unutmayın.

3.       Toprak tercihinizi organik maddeler (torf) yönüyle zengin topraklardan yana kullanın. Ekimi bahçe toprağında değil saksı toprağında yapın. Zira bahçe toprağı, hastalıklı organizmalar ve yabani otlar ihtiva eder. Bu ise tohumların çimlenip büyüme aşamasında eksi bir faktör oluşturur.

4.       Tohumdan altın çilek yetiştiriciliği fideye göre daha zordur. Bu nedenle ilk kez saksıda altın çilek yetiştirme işine girişecekseniz, bunu fide temin ederek yapmanızı öneririz.

5.       Fideyi toprak ve saksıyla buluşturken köklerini asla zedelememeye özen gösterin. Bu nedenle; bitkiyi kaptan veya poşetten alıp kalıcı saksısına naklederken, bitki eldivenleri kullanmayı ihmâl etmeyin. Ayrıca poşetinden veya kabından çıkarırken yavaş hareket edin ki kökler zarar görmesin.

6.       Fidenin dikimi bittikten sonra can suyunu yani ilk suyu mutlaka verin.

7.       Gelişme çağına geçen, özellikle meyve veren altın çilekler neme karşı daha hassastır. O nedenle büyüme döneminde daha sık aralıklarla (2-3 günde bir), gelişme ve olgunluk çağında ise daha seyrek (3-7 gün arayla) sulayın. Ayrıca sulama aralığını doğru bir şekilde ayarlamak için, bulunduğunuz yerin hava sıcaklığını ve iklim koşullarını da hesaba katın. Zira sulama sıklığının dönemsel olarak değiştirilmesi gerekebilir.

8.       Bitkinizi sabahleyin erken saatlerde gözlemlemek suretiyle, şu an suya ihtiyaç duyup duymadığını daha rahat anlayabilirsiniz. Eğer sabah baktığınız zaman altın çilek yapraklarının donuk renkte olduğunu görüyorsanız, anlayın ki sulama zamanı gelmiş. Fakat yaprakların canlı gözüktüğüne şahit olursanız, sulama işini bir sonraki güne erteleyebilirsiniz.

Altın çilek saksıda nasıl yetiştirilir? Saksıda altın çilek yetiştirme kolay mı? Artık biliyorsunuz. Öyleyse, denemek için daha fazla beklemeyin! Şimdiden emeğinize sağlık!
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.